BaardTransplantatie

“Baard en snor kunnen een stijlbepalende factor zijn waar veel mannen minstens zoveel om geven als hun haar in termen van hun uiterlijk”

De baardtransplantatie

Vooral omdat de herenmode voor baard en snor recentelijk heeft plaatsgevonden, worden degenen die niet de baard en snor hebben die ze willen, ongelukkig en melden zich aan bij haarklinieken voor voor een baardtransplantatie. Voor veel mannen is de baard en snor erg belangrijk en hun een afbeelding.

Of het nu door een trauma, operatie of door andere oorzaken komt, het onvermogen om gezichthaar te laten groeien is voor veel mannen een probleem. Deze mannen melden dat hun gebrek aan gezichtshaar hun zelfrespect kan verslechteren en of dat ze een mannelijkere uiterlijk willen.

Met de specialisatie op het gebied van haartransplantatie, die in de jaren negentig in ons land is gestart, is er tegelijkertijd ook een oplossing
gevonden voor de baard- en snorproblemen na de haarproblemen van mannen.

Hoe werkt een baardtransplantatie?

Net als bij een haartransplantatie worden haarzakjes met de FUE-techniek uit het donorgebied (nek) gehaald en met een speciale baardsnornaald onder een hoek van 35-40 graden getransplanteerd. Als het op deze manier wordt aangebracht, is het niet te onderscheiden van een natuurlijke baard en snor.

De tekening wordt gemaakt naar het door de persoon gewenste model en zoals het team het passend acht (geschikt voor  gezichtsstructuur, huidstructuur).

De baard / snor, die blijft groeien na de baardtransplantatie, kan op de 15e dag met een schaar worden ingekort. De eerste scheerbeurt moet minstens 1 maand later worden gedaan om de wortels op hun plaats te houden.

Een baardtransplantatie is een poliklinische chirurgische ingreep waarbij desgewenst de capillaire dichtheid van de patiënt in het gebied van baard, snor en bakkebaarden wordt verhoogd om het volume te verbeteren, het uiterlijk van het gezicht te definiëren en te verbeteren bij ongelijkmatige haargroei.

De follikels worden dankzij het gebruik van een medisch instrument genaamd een “implanter”, net als bij een haartransplantatie
één voor één in het behandelgebied geplaatst.

De stappen voor baardtransplantatie:

  • Overleg en planning

  • Het oogsten van de grafts (haarzakjes)

  • De transplantatie van de grafts

  • Postoperatief verband

Patiënten hebben in eerste instantie een persoonlijk consult met de arts om het donorgebied en het ontvangende gebied te evalueren om te zien of ze in aanmerking komen voor een baardtransplantatie. Dit stelt ons in staat om een inschatting te maken over hoeveel follikels er nodig zijn en hoeveel er geëxtraheerd kunnen worden om de gewenste resultaten te bereiken.

Vervolgens wordt het ontwerp van de baard en snor gemaakt volgens de voorkeuren en behoeften van de patiënt. Het is van cruciaal belang om bij het ontwerpen van een baardpatroon een harmonie te hebben met de gezichtsstructuur, etnische afkomst en leeftijd van de patiënt.

In de operatiekamer worden eerst de follikels geëxtraheerd. Vervolgens worden de geëxtraheerde follikels geïmplanteerd in het baard- en snorgebied, afhankelijk van waar de patiënt het volume van zijn gezichtshaar wil vergroten. De gehele ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en zachte sedatie indien patiënt dat wenst.

De tijd van de operatie kan tussen de 3-6 uur duren, afhankelijk van het geval van de patiënt.

Het herstelproces is 10 dagen. Tijdens de eerste dagen na de baardtransplantatie kan jeuk optreden in het ontvangende gebied. Voor succesvolle resultaten is het uiterst belangrijk dat er niet wordt gewreven bij de geïmplanteerde follikels in het behandelde gebied.

Na drie maanden zie je resultaat in de baard, maar na 6-12 maanden zie je de definitieve resultaten.

In de derde maand zal er nieuw baardhaar in het gezicht van de patiënt groeien en in de zesde maand zal het volume van de baard van de patiënt duidelijker zijn. Een jaar na de haartransplantatie zal de patiënt het geplande ontwerp maximaal bereiken en genieten van het uiteindelijke resultaat.

Net als bij een haartransplantatie wordt er geen pijn ervaren en er zullen geen littekens ontstaan. Wel zijn alleen personen geschikt die voldoende donorhaar hebben, mensen met een kale of zwakke donorgebied zijn helaas niet geschikt.

Zonder twijfel verandert het baardimplantaat, net als andere haartransplantaties, het imago van een persoon positief en in sommige gevallen kan het hem er zelfs nog jonger uit laten zien.